Her er årets royale Julemærke

I dag afslørede H.M. Dronningen årets Julemærke. I år var det ganske særligt, da Kongeparret selv er en del af motivet. Overskuddet fra salget går som altid til børn på Julemærkehjemmene, hvor de får hjælp i deres kamp mod mistrivsel.

Foto: Kunstner Niels Ditlev og H.M. Dronningen afslører årets Julemærke

Årets Julemærke blev i dag afsløret af Dronningen. Og det er et helt særligt mærke, for i år er Kongeparret en del af motivet.
Julemærket 2024 hylder det nye kongepar. Dermed følger det en tradition helt tilbage fra 1907, hvor motivet markerer et aktuelt tronskifte i Danmark. Sammen med Kongeparret indeholder det en lang række historiske symboler, der forbinder os som nation og er rammen om vores fællesskab.
Det bemærkede Dronningen, der også er protektor for Julemærkehjemmene, i sin tale. Her fortalte Hendes Majestæt, hvor glædeligt det er at stå side om side med Kongen på Julemærket omgivet af alt det, der forbinder os i Danmark.
Dronningen understregede, hvor vigtigt, Julemærkehjemmenes arbejde er for, at vi sammen giver børn en fremtid uden mobning. Årets Julemærke minder os om, at vi alle har brug for at være med i et fællesskab.
Herefter kunne Dronningen sammen med årets kunstner Niels Ditlev lade forhænget falde og fremvise Julemærket 2024.

Samler os som nation
Niels Ditlev har taget udgangspunkt i H.M. Kong Frederik 10.s valgsprog: ”Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark”.
Julemærket er fyldt med symboler – fra fortidens vikingeskibe til nutidens kongeskib, fra runerne på Jellingestenen til bogstaverne i Grundloven, fra Solvognens himmeltegn til den danske astronaut på mission i rummet. Det forbinder Danmarks svane, Grønlands isbjørn og Færøernes strandskade i Rigsfællesskabet.
Julen indgår naturligvis også i motivet, fx det rød-hvide julehjerte, og juletræet, som både unge og gamle sammen danser rundt om. I midten står kongeparret, der samler fortid, nutid og fremtid.
”Jeg håber, at årets Julemærke er med til at samle os som nation og gøre os stolte over vores historie. Jeg synes, det er vigtigt, at vi har nogle fælles tilhørsforhold, og vi ikke glemmer vores historie. Julemærket er også et symbol på, at vi alle kan give noget til børn, der har brug for hjælp. På den måde er vi også forbundne og forpligtede”, sagde Niels Ditlev.

Fællesskabet hjælper børnene
Som altid går overskuddet fra salget af Julemærket til at støtte børn på de fem Julemærkehjem. Her får børn, der mistrives, bliver mobbet eller er ensomme, hjælp.
Fællesskab er et af nøgleordene i Julemærkehjemmenes arbejde. Når børn kommer på Julemærkehjem bliver de del af et fællesskab med andre børn. For mange bliver det en ny start på livet, hvor de genfinder selvværdet og får nye venner.
Hvor meget et ophold kan ændre for et barn kunne mærkes, da 12-årige Silas og 11-årige Anakin var på scenen for at fortælle om, hvad det har betydet for dem at være på Julemærkehjem. Her fortalte de om, hvordan de begge har fået fornyet selvværd efter en hård tid, hvor de blev mobbet i skolen.
Mobning kan ske alle steder, hvor børn er, og derfor også online. Netop den digitale mobning blev også adresseret ved afsløringen af Julemærket, da alle deltagere modtog et analysenotat, som fortæller om stigende digital mobning, men også at der er grund til håb. Som med al anden mobning stoppes og forebygges online mobning med dialog og gode fællesskaber.
Køb Julemærket
Julemærket kan fra i dag købes på julemærket.dk og fra d. 11. oktober i de fleste af landets dagligvarebutikker, boghandlere samt Kop & Kande-butikker. Prisen for et ark er 95 kr. Derudover kan man købe hæfter, julekort, puslespil og gavemærker med motivet.

Julemærket 2024
• Årets mærke er nr. 121 i en række, der er udkommet lige siden 1904.
• Det har titlen ”Jul i Kongeriget Danmark”.
• Overskuddet går til at hjælpe børn på Julemærkehjemmene.
• Hvert år får op mod 1.000 børn et ophold på et af de fem Julemærkehjem i Danmark.
• Børn på Julemærkehjem kæmper med mistrivsel, mobning, ensomhed og lavt selvværd.
• Salget af Julemærker dækker i dag ca. 5 % af udgifterne til at drive Julemærkehjemmene.

Niels Ditlev
• Født 1957 – 67 år.
• Uddannet reklametegner.
• Har også tegnet Julemærket 2022, som markerede H.M. Dronning Margrethes 50-års regentjubilæum og Fredensborg Slots 300-års jubilæum.
• Som barn var han på ophold på Julemærkehjemmet Hobro.
Konge- og regentpar på Julemærket
Det er femte gang, at et nyt konge- eller regentpar er på årets Julemærke.
• 1907: Kong Frederik 8. og Dronning Louise
• 1912: Kong Christian 10. og Dronning Alexandrine
• 1947: Kong Frederik 9. og Dronning Ingrid
• 1972: Dronning Margrethe 2. og Prins Henrik